Omloop van Valkenswaard doet stof opwaaien

In Valkenswaard leeft de wielersport weer volop. Zoals al in een lang verleden wordt er organisatorisch flink aan de weg getimmerd. TWC De Kempen ziet nu de belangstelling voor de nieuwe De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard, een klassieker in drievoud, alsmaar toenemen. Inmiddels zijn niet alleen de deelnemende teams bekend maar ook het rennersveld krijgt steeds meer vorm. Zowel bij de junioren als de nieuwelingen komt de Nederlandse kampioen aan de start. Maar wat wil je ook bij wedstrijden met een dergelijk uitdagend parcours als de nieuwe klassieker op wegen van allerlei variëteit: klinkers, asfalt, kasseien en gravel. Daar willen jonge coureurs maar al te graag bij zijn. Wedstrijden als de Italiaanse Strade Bianche en in eigen land de Koga Slag om Norg spreken tot de verbeelding. De Valkenswaardse organisatie speelt daar op in met haar wedstrijden op kermiszondag in Dommelen.

Omloop van Valkenswaard doet stof opwaaien
De Bruyn Metaal BV – Omloop van Valkenswaard doet stof opwaaien

Nationaal juniorenkampioen Max Kroonen (Dordrecht) voert het team van Willibrord Wil Vooruit aan, TWC De Kempen brengt Noah Vreeswijk (Someren), Rick Burgmans (Westerhoven), Kelvin Kanen en Roy Dirven (Bergeijk) en Sverre Senders (Luyksgestel) in de strijd. Bij Het Snelle Wiel wordt gerekend op Jarno Schoonus (Best), Bart Artz en Kars ten Boske (Wintelre), Jurgen van den Aarssen (Dreumel), Niels Bierens (Eersel) en Rick Wouters (Bergeijk). Ook de Zuid-Oost Brabantse districtselectie met Pieter de Groof (Heeze), Jeroen Hasselaar (Eindhoven) en thuisrenner Mees Hendrikx nemen het vertrek. Hendrikx viel onder meer op als veldrijder (wereldbekerwinnaar in Nommay en zilver op het NK) en won onlangs brons op het NK mountainbike. In tal van clubteams rijden renners die zich dit jaar al in andere klassiekers bewezen hebben.
De Nederlandse wegkampioen bij de nieuwelingen Wouter van de Weerdhof (Willebrord Wil Vooruit) en zijn naaste belager bij de titelstrijd Bjarne Hemme (KWC Kampen) staan aan het vertrek. De organiserende vereniging heeft vijf renners aan de start: Daan Adams, Bjorn Baudoin, Mat van Gorp, Jesse Kramer en Camiel Cornelis. Van Belgische zijde is Sport en Steun Leopoldsburg met zes renners vertegenwoordigd.

Bij de beloften start onder meer Omloop der Kempen winnaar Daan van Sintmaartensdijk (Zuidland). Ook Harrie Lavreysen (Luyksgestel), goed voor goud en brons op het EK sprint in Glasgow, is van de partij in hetzelfde team als Van Sintmaartensdijk, de selectie Zuid-Oost Nederland/TWC De Kempen waarin ook Abe Celi (Oosterhout), beiden gewoonlijk in competitie voor het Alecto Cyclingteam. Bryan Bouwmans (Gemert), Ramon van Bokhoven en Nils Sinschek zijn coureurs in de beloftenploeg LottoNL/Jumbo-De Jonge Renner. In het noordelijke NWVG Fila Cyclingteam vallen de namen van Jeen de Jong, afgelopen zondag nog tweede in de Hel van Voerendaal, Chiel Breukelman (Gramsbergen) op. De regionale Snelle Wiel ploeg vertrekt met Xavier Poels, Mart Muskens, Harm Celi, Tim Meusen, Kevin Minten en Jules de Cock. En dan zijn er nog de ploegen Sensa Kanjers voor Kanker, Metec/TKH (met Dylan Bouwmans, David Dekker en Dennis van der Horst). Destil/Parkhotel Valkenburg brengt onder meer Robin Blumel, Jordi van Loon, Timo de Jong en Maik van der Heijden in koers. De top van Nederland U23 staat aan de start zegt KNWU-talentencoach Peter Zijerveld. “Voor mij is het erg moeilijk een representatieve nationale selectie samen te stellen. De talenten die in mijn selectie zitten en onder meer Parijs-Roubaix U23 reden zijn door hun ploegen opgesteld voor de Omloop van Valkenswaard.”

Tekst: Piet Gijsbers
Foto: TVS

Scroll naar boven