Topcompetitie wedstrijd met gerichte veiligheidsmaatregelen

De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard eerste Topcompetitie wedstrijd na de Corona uitbraak.

We hebben er in Valkenswaard al maandenlang naar uitgekeken. Alle voorbereidingen werden minutieus in elkaar gezet om van de Omloop een waardige wedstrijd in de Nationale Loterij Topcompetitie te maken. De collega’s van de stg Wielerevenementen Valkenswaard zijn nu helemaal klaar voor de 2e De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard op zondag 6 september. De veiligheidsmaatregelen die gepaard gaan met de corona crisis zijn getroffen. De wielersportliefhebbers kunnen gaan smullen van een spektakelstuk op een niet alledaags parcours.
Eigenlijk zou De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard dit jaar pas de 9e grote wedstrijd en tevens finale in de Nationale Loterij Topcompetitie worden. Nadat de Ster van Zwolle al vroeg in maart in een zege van David Dekker, de zoon van Erik, was geëindigd, sloeg het coronavirus onverbiddelijk toe en werden alle wedstrijden in het land geannuleerd. Nu betekent het dat de asfalt-, klinker- en grindklassieker met Valkenswaard als start- en aankomstplaats als eerste grote landelijke wedstrijd sinds de corona uitbraak kan worden gereden. De klassieker in de Nationale Loterij Topcompetitie heeft een topdeelnemersveld, zowel bij de junioren als bij de elite en beloften.

Coronaveilig
De organisatie heeft alles in het werk gesteld om de wedstrijden coronaveilig te doen verlopen, zowel naar het rennersveld toe als naar het publiek. Het gemeentebestuur van Valkenswaard heeft zich eveneens maximaal ingespannen om mee te denken in het toepassen van de nodige verkeersmaatregelen die de veiligheid van renners en publiek moeten waarborgen. Met z’n allen is bergen werk verzet om aan de van gemeente- en overheidswege gestelde vragen te voldoen. Het is niet niks om in dit coronatijdperk wedstrijden te organiseren. Voldaan is aan alles wat nodig is ten aanzien van de noodverordening zoals die door de veiligheidsregio is opgesteld.
Om een en ander veilig te laten verlopen treft de organisatie de nodige maatregelen. Start en finish worden verplaatst van de Markt naar industrieterrein De Vest. Verder blijft het vooraf geplande parcours vrijwel geheel intact. Dat parcours, in de vorige editie door toeschouwers en deelnemende ploegen zo gewaardeerd, is maar op kleine delen gewijzigd. Zo wordt ook de gravelstrook op het Loon in Waalre aangedaan. Bij start en finish wordt een publieksvrije zone van 1500 meter ingericht die alleen toegankelijk is voor geaccrediteerde personen. Op de aller-soberste wijze wordt omgegaan met bezigheden voor en na de koers: geen ploegenvoorstelling en een aangepast ceremonieprotocol na afloop van de wedstrijden.
Kortom: de organisatie stelt alles in het werk om het corona protocol ten aanzien van deelnemers en publiek te respecteren. De wielerfans krijgen weer waar ze zo lang naar uitkijken: koers.

Topdeelnemersveld
De spectaculaire klassieker weet zich verzekerd van het sterkst mogelijk deelnemersveld. Alle Nederlandse continentale ploegen zijn bij de elite en beloften op volle sterkte present. De tien beste verenigingsteams uit de Clubcompetitie 2019 zijn van de partij, enkele sterke Belgische clubteams en Nederlandse ploegen op uitnodiging. Nu er zoveel wedstrijden zijn weggevallen is er voor jonge coureurs veel minder kans om profploegen te overtuigen om ze een contract aan te bieden. De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard is daarvoor nu een uitgelezen mogelijkheid. De winnaar in Valkenswaard 2018 Robin Blummel (VolkerWessels-Merckx Cyclingteam), nu met ploeggenoten Coen Vermeltfoort en Daan van Sintmaartensdijk) en de nummer twee van 2018 Dylan Bouwmans (Metec-TKH) zijn opnieuw present. Beat Cycling Club heeft een sterke afvaardiging met Jan-Willem van Schip, Bas van der Kooij en Luuc Bugter. Ook de regio is vertegenwoordigd met de ploeg Tempo-Hoppenbrouwers-Viro met de Bergeijkse Kelvin Kanen, het combinatieteam Bergklimmers-De Kempen-TML en de Zuid-Oost Brabantse districtsploeg. In totaal 176 elite en beloften gaan er een spectaculaire koers van maken nadat eerder op de dag al Nederlands beste junioren om de hoogste eer hebben gestreden.

Scroll naar boven