Zes maanden en acht dagen – 190 dagen – 24,14 weken – 0,52 jaar

Zolang was het geleden dat er nog eens een wedstrijd in de Nederlandse Loterij Topcompetitie kon worden verreden. Op 29 februari was de Ster van Zwolle bij ijskoude temperaturen de eerste wedstrijd van het seizoen en meteen voorlopig ook de laatste. Tot gisteren. Na ruim een halfjaar coronarespijt en het jammerlijke maar onvermijdelijke afgelasten van de Ton Dolmans Trofee, de Omloop der Kempen, de Ronde van Limburg, de Profronde van Noord-Holland, de tijdritten en de Eurode Omloop, streek het Topcompetitie-peloton gisteren neer in Valkenswaard voor een rendez-vous op de gravelstroken van de Kempen.
Met de De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard schoot de Topcompetitie weer in gang. De wedstrijd mag dan pas aan zijn tweede editie toe zijn, de kilometerslange onverharde stroken die in het wedstrijdparcours zijn opgenomen maken de wedstrijd nu al tot een geliefde klassieker en een spectaculaire toevoeging aan de Topcompetitie. Toch zijn het de renners die de koers maken of breken. In de Omloop van Valkenswaard maakten ze het in ieder geval bijzonder spannend. Op de eerste kleine omloop na twee grote lussen door Valkenswaard en langs Dommelen, Bergeijk en Borkel en Schaft ging een groepje van vier renners onder initiatief van Luuc Bugter op avontuur. Zijn medevluchters heetten Maikel Zijlaard, Roel van Sintmaartensdijk en Stijn Appel.
Het peloton liet de koplopers nooit verder dan een minuut wegrijden en even leek het er op dat de koplopers ruim op tijd werden ingerekend en een koninklijke massasprint voor de deuren van rijwielhandel Louis Verwimp in Valkenswaard ging beslissen wie zich winnaar mocht noemen van de herstart van de Topcompetitie. Maar nadat het peloton de kopgroep tot op vijf luttele seconden genaderd was, liep het viertal toch weer verder en verder weg. Uiteindelijk was het pas in de allerlaatste rechte lijn, in de laatste kilometers dat de dappere strijders werden voorbijgesneld door het sprintende peloton. De Belg Yves Coolen van Beat Cycling was in die spurt nipt de betere van voormalig profrenner Joeri Stallaert uit de stal van HUBO – Titan

De juniorenkoers eindigde ook al in een Belgische zege met landskampioen Arnaud de Lie (Team Crabbe Toitures) als winnaar. Hij haalde het in de massasprint voor Wouter van de Weerdhof (CT Streetjump) en Daan Martens (Acroq-Tormans BC/CX). De weersomstandigheden werkten niet mee om de koers extra hard te maken. Weinig wind en kurkdroge wegen leidden tweemaal tot een grote groepsprint. Niettemin kan de organiserende Stichting Wielerevenementen Valkenswaard die zich in coronatijd hard bleef maken voor hun klassieker in de Nederlandse Topcompetitie met voldoening terug kijken op de twee wedstrijden. Het ruikt naar een nieuwe uitgave in 2021.

Impressie van de, de Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard gemaakt door KempenTV:

Scroll naar boven